Kunnen zzp’ers een auto leasen?

Ben jij van plan om zelfstandig te gaan ondernemen? Dan komt er veel op je af. Er moet namelijk van alles en nog wat geregeld worden, onder andere een bedrijfswagen. En als zzp’er wil je goed voor de dag komen. In dat geval mag een representatieve auto niet ontbreken. Een auto leasen is hierbij interessant, maar is het eigenlijk wel eens mogelijk om als zzp’er een auto te leasen? Hieronder lees je meer.

Leasen als zzp’er

Een nieuwe auto kopen is een grote investering, vooral als je net begint met ondernemen. Het is overigens logisch dat je het geld wil stoppen in andere zaken van jouw onderneming, en niet in een gloednieuwe auto. Gelukkig kun je als zzp’er ook een auto leasen. Bij het leasen van een auto betaal je een vast bedrag per maand en je kunt rondrijden in een auto naar jouw wensen. Hierdoor heb je meer ruimte in de financiën. Zo kun je bijvoorbeeld ook kiezen voor een elektrische auto. Dit is beter voor het milieu, maar ook voor jouw imago als zzp’er. Bovendien heb je dan ook nog eens recht op een aantal fiscale voordelen. Een elektrische auto lease je al binnen een paar stappen.

Financial lease

Je kunt als zzp’er kiezen uit verschillende leasevormen. Je hebt de keuze uit financial lease of operational lease. Bij financial lease ben je meteen economisch de eigenaar van de auto. Dat betekent dat je de auto kunt bestickeren en je kunt er bijvoorbeeld nieuwe velgen onder zetten. Maar het grote voordeel is dat je de auto niet meer hoeft in te leveren bij de leasemaatschappij. Een klein nadeel van financial lease kan zijn dat je zelf de wegenbelasting en onderhoud moet betalen. Bovendien hoef je niet per se een nieuwe auto te leasen. Bij financial lease kun je ook kiezen voor occasion financial lease. Zoals de naam al doet vermoeden lease je hierbij een tweedehands auto. Het voordeel hiervan is dat de levertijden een stuk korter zijn.

Operational lease

De wegenbelasting en de kosten voor het onderhoud hoef je bij operational lease niet zelf te betalen. Dat doet de leasemaatschappij voor je. Je hoeft dus eigenlijk alleen maar de brandstofkosten en de kosten voor het leasecontract te betalen. Bij operational lease word je dus volledig ontzorgd en je weet precies hoeveel je maandelijks kwijt bent aan de auto. Een nadeel van operational lease kan zijn dat je niet de eigenaar bent van de auto. Als het leasecontract is afgelopen gaat de auto dus weer terug naar de leasemaatschappij. Je kunt operational lease vergelijken met een huurcontract.

Bijtelling

Als je gaat leasen, moet je bijtelling betalen. Dit bedrag verschilt per bouwjaar van de auto. Ook verschilt het bijtellingspercentage of je op brandstof rijdt of op elektriciteit. Het percentage van een brandstofauto is 22 procent, terwijl die van een elektrische auto in 2022 tot een bedrag van 35.000 euro 16 procent is.

Aanbevolen Artikelen