Ben je nog niet juridisch verzekerd? Ontdek nu waarom dit zo belangrijk is

Een vervelende kwestie op het werk, onenigheid met de buren of een beet door een hond van iemand in het park: problemen aan zien komen blijft een uitdaging. Juist daarom kunnen ze zo veel kopzorgen veroorzaken. Vooral als er onduidelijkheid heerst over de schuldkwestie, kan het verhalen van schade een uitdaging vormen. Is er ook bij jou sprake van een juridisch geschil en heb je geen rechtsbijstandsverzekering afgesloten? Dan biedt rechtshulp on demand een uitkomst.

Wat is rechtshulp?

Zowel particulieren als ondernemers die een rechtsbijstandverzekering hebben afgesloten, hebben bij een juridisch probleem recht op bijstand. Deze bijstand kan bestaan uit hulp en advies op verschillende rechtsgebieden. Zo bestaat er rechtshulp voor ‘werk en inkomen’, maar ook voor ‘wonen en kopen’ en het verhalen van letselschade. Je kunt op één of meerdere van deze gebieden een verzekering afsluiten. Ondernemers dienen een zakelijke rechtsbijstandverzekering af te sluiten.

Waarom rechtshulp belangrijk is

Het is lastig in te schatten of je in een juridisch conflict verzeild zult raken. Toch vergroten of verkleinen bepaalde omstandigheden de noodzaak tot een rechtsbijstandverzekering. Zo loopt iemand met een groot gezin, die van plan is om te verhuizen en regelmatig van baan wisselt een groter risico dan de gemiddelde Nederlander. Heb je een rechtsbijstandverzekering afgesloten en doet er zich een conflict voor? Dan is de jaarpremie (enkele honderden euro’s) vaak snel terugverdiend. Met het zelf inschakelen van een jurist of advocaat gaan namelijk hoge kosten gepaard.

Hulp wanneer jij het nodig hebt

De meeste mensen zien pas het belang van een rechtsbijstandverzekering in, wanneer ze daadwerkelijk hulp nodig hebben bij een juridisch geschil. Zonde, want rechtshulp on demand – ook wel prepaid hulp genoemd – is verhoudingsgewijs duurder dan een doorlopende verzekering. Ook kun je maar voor een beperkt aantal geschillen rechtshulp on demand aanvragen. Bijkomende kosten zijn dan vaak voor de eigen rekening. Als je al een rechtsbijstandverzekering hebt lopen voor de start van het conflict, krijg je kosteloos een jurist toegewezen. Hierbij komt dan geen eigen risico kijken.

Basisdekkingen en aanvullende dekkingen

Ben je van plan om een rechtsbijstandverzekering af te sluiten? Dan is het verstandig om je andere verzekeringen bij langs te lopen om dubbele dekking te voorkomen. Daarnaast is het goed om te weten dat een rechtsbijstandverzekering voor het hele gezin geldt. Hier vallen ook inwonende personeelsleden en studerende kinderen onder, zelfs wanneer de kinderen op kamers wonen. Naast een basisdekking bestaan er voor de verschillende categorieën ook aanvullende dekkingen. Het verschilt per persoon of deze toegevoegde waarde bieden.

Aanbevolen Artikelen