Wat is webhosting precies?

Zonder een webhost kan je website niet draaien, zo simpel is het. Daarom is het van cruciaal belang om webhosting te regelen voordat je site de lucht in gaat. Zo kan je website bestaan, maar kan het ook nog eens goed presteren, al hangt dit van het pakket af waarvoor je gekozen hebt. De hostingprovider is dan ook een beetje de fundering van je site. In dit artikel kun je meer lezen over wat webhosting precies is en welke vormen er van zijn. 

Als je nog niet begrijpt wat webhosting is dan kun je het vergelijken aan een bestandsrepository van een kantoor. Een bedrijf kan hierin relevante documenten bewaren die geplaatst worden in hoge kasten of in zware dozen. Je moet vervolgens bij de archiefbeheerder toegang vragen tot de informatie die je nodig hebt. Natuurlijk wil je deze documenten snel vinden, daarom moet je de naam of andere gegevens bij de hand hebben. 

Webhosting is hetzelfde als die repository, maar dan in de digitale wereld. De bestanden staan dus op een server en mensen kunnen hier toegang tot krijgen door de juiste domeinnaam in te tikken in hun browser. Vervolgens worden de nodige bestanden gedownload waardoor de gebruiker de relevante informatie krijgt te zien. Zo werkt de webhosting van Cloud86 dus! 

Nu je inmiddels weet wat webhosting is, zul je mogelijk op zoek willen gaan naar een geschikt pakket. Je zult dan onder meer moeten kiezen voor welke vorm je gaat, hierbij heb je diverse opties. Onderstaand vind je hier een paar voorbeelden van die over het algemeen zeer populair zijn:

  • Dedicated hosting: Dit is als het huren van een woning, maar dan in de vorm van een server. Je deelt het met niemand, wat het vaak duurder maakt. Het voordeel van dedicated hosting is dat je de algehele controle hebt over de omgeving. 
  • Shared hosting: Dit is de goedkoopste webhosting vorm en je moet het zien als een appartementencomplex. Elke huurder huurt hierin een unit, wat dus ook bij een shared server het geval is. Sommige voorzieningen en gemeenschappelijke ruimtes deel je met de andere gebruikers. 
  • Managed hosting: Wil je niet het gedoe van het serverbeheer? Managed hosting is dan geschikt voor jou! WordPress is hier een goed voorbeeld van, deze provider regelt namelijk alles voor je. Je hoeft dus eigenlijk alleen maar de huur te betalen als we het voorbeeld van het huurhuis weer gebruiken, het resterende wordt geregeld door je verhuurder, of webhost dus. 

Aanbevolen Artikelen