Zakelijk leasen: welke lease vorm moet ik kiezen?

Zakelijk leasen wordt steeds populairder in Nederland. En dat is best begrijpelijk, het brengt gemak en overzicht met zich mee. En wanneer er iets aan de hand is met je auto, weet je zeker dat het defect binnen de kortste keren wordt gerepareerd. Zodat jij ongestoord verder kunt.

Nu de populariteit van het leasen van een auto toeneemt, is een veelvoorkomende vraag: welke leasevorm moet ik kiezen? De volgenden drie vormen van lease komen het vaakst voor: financial lease, operational lease en shortlease. Hieronder beschrijven we wat deze leasevormen inhouden en waar je allemaal op moet letten als je van plan bent om een auto zakelijk te leasen.

Financial lease is populair

Financial lease is erg populair bij zzp’ers en ondernemers in het MKB. Financial leasen betekent dat je de auto koopt en het bedrag in termijnen afbetaalt aan de leasemaatschappij. Hiermee is de auto ook direct in je bezit en ook direct jouw eigendom. Eén van de grootste voordelen van een financial lease, is dat je de showroom uit kan rijden in je eigen auto. Ook profiteer je van meerdere fiscale voordelen. Zo kan je de BTW over je auto terugvorderen. Het bedrag dat je in termijnen afbetaalt, wordt bepaald aan de hand van de auto die je hebt gekozen voor je zakelijke auto en de looptijd van het contract. 

Ook operational lease is een populaire leasevorm

Een operational lease is het beste uit te leggen als het all-in rijden van een zakelijke auto. Dit betekent dat je één of meerdere auto’s huurt bij een leasemaatschappij voor een bepaalde periode. Hoe lang je de auto huurt, kan verschillen. Vaak is dit bij een zakelijke lease voor drie tot vier jaar. Hierbij betaal je maandelijks een bedrag aan de leasemaatschappij, zij zorgen voor de rest. Dit betekent dat bij operational lease alle zorgen uit handen wordt genomen en je je geen zorgen meer hoeft te maken over het onderhoud van de auto, of het vervangen van de banden. Maar ook allrisk verzekering en vervangend vervoer zijn onder andere geregeld.

Shortlease

Wat een shortlease is, zit eigenlijk al in de naam verstopt. Een shortlease is een lease voor een kortere periode. Denk hierbij aan een periode van 30 dagen tot 2 jaar. Deze vorm van leasen is erg populair onder startende ondernemers. Op deze manier heb je als startende ondernemer geen lange contracten waardoor je erg flexibel blijft. Ook voor tijdelijk personeel of personeel in een proeftijd is een shortlease contract een zeer populaire vorm van leasen. 

Weet wat je gaat leasen

Om met een zakelijke auto te rijden, zonder in één keer een groot bedrag te investeren, is een auto leasen voor veel ondernemers en ZZP’ers de perfecte oplossing. Toch is het verstandig om even goed je tijd te nemen met het doornemen van het leasecontract voordat je je pen op het papier zet. Vragen om te stellen zijn: wat is er inbegrepen in de zakelijke lease? En wat kan je verwachten bij onderhoud en reparatie? Daarnaast is het ook goed om te weten wat er gebeurt bij het voortijdig beëindigen van het leasecontract. Tot slot is het altijd verstandig om te vergelijken. Hoe je de beste deal kan krijgen die bij jouw wensen past. 

Aanbevolen Artikelen