Waarom een ZZP’er wel degelijk een ondernemer is

In Nederland zijn er meer dan een miljoen ZZP’ers (zelfstandigen zonder personeel) werkzaam, die allemaal ingeschreven staan bij de Kamer van Koophandel. Zij zijn dus officieel “ondernemer” en worden door de overheid en belastingdienst als bedrijf behandeld. Toch ontstaan er nog wel eens discussies over of een ZZP’er nou wel of geen ondernemer is. Hier lees je waarom een ZZP’er wel degelijk een ondernemer is.

Risico en acquisitie

Eén van de grootste kenmerken van ondernemen is dat je een bepaald risico loopt. Net als een gewoon bedrijf loopt ook een ZZP’er risico’s. ZZP’ers werken voor wisselende opdrachtgevers, dit betekent ook dat de inkomsten vaak variëren. Naast dat de inkomsten variëren is het voor een ZZP’er ook lastiger als hij ziek wordt bijvoorbeeld, een dag niet werken is namelijk een dag geen inkomen. ZZP’ers lopen dus zeker wel een hoog risico.

Een ander kenmerk van ondernemen is acquisitie. Mensen die in loondienst werken hoeven over het algemeen niet na te denken over het binnenhalen van klanten of opdrachten, een ZZP’er is afhankelijk van zijn klanten en opdrachten en is dus druk bezig met het binnenhalen van werk.

Deze twee kenmerken gaan natuurlijk hand in hand: want als een ZZP’er te weinig opdrachten of klanten binnenhaalt, loopt deze meer (financieel) risico.

BTW Aangifte

Net als een B.V. of een N.V. moet ook een ZZP’er BTW aangifte doen aan het einde van elk kwartaal. De Belastingdienst ziet ZZP’ers namelijk gewoon als officieel bedrijf, of je nou als zelfstandige werkt of niet. Ook moet een ZZP’er zijn eigen boekhouding en administratie bijhouden. Iets wat mensen in loondienst voor hun werk over het algemeen niet hoeven te doen.

Investeren

Voor het starten van en bouwen aan een onderneming is geld nodig. Voor een B.V. misschien iets meer dan voor een eenmanszaak. Maar toch zal ook een ZZP’er in zijn bedrijf moeten investeren om levensvatbaar te zijn. Bijvoorbeeld om bepaalde apparatuur aan te schaffen, om een pand te huren of verzekeringen te betalen.

Zo zie je dat ZZP’ers ook wel degelijk ondernemers zijn die de beste keuzes moeten maken voor hun bedrijf. Wat een ondernemer maakt is het risico dat hij loopt, de investeringen die hij doet en hoe hij investeert in zijn bedrijf, niet of er B.V. achter zijn naam staat of niet. Ook ziet de Belastingdienst mensen met een eenmanszaak belastingtechnisch gewoon als ondernemers.

Aanbevolen Artikelen