Weet jij hoeveel wachtwoorden je hebt? Waarschijnlijk niet, want in de meeste gevallen zijn het er een stuk meer dan je op twee handen kunt tellen. Niet alleen heb je wachtwoorden nodig om in te loggen op je laptop, op je werk, bij je bank en in je e-mail, ook bij tal van webwinkels en andere services word je vaak gevraagd om een account met een wachtwoord aan te maken. Grote kans dus dat je inmiddels al aardige tijd de tel kwijt bent.
Heb jij ze weleens geteld?
Het aantal wachtwoorden dat een mens heeft zo even uit het hoofd tellen is in de meeste gevallen, zeker wanneer je veel online regelt, nauwelijks te doen. De enige manier om een impressie te krijgen is een kijkje nemen in je browser of in en speciale app die wachtwoorden voor je kan opslaan. Als je dat structureel doet, zouden (vrijwel) al je wachtwoorden hierin moeten staan, en krijg je een beetje een impressie. Schrik niet als het er meer dan 100 zijn, hierin ben je echt geen uitzondering.
Natuurlijk kun je ook denken je er makkelijk vanaf te maken. Niks 100 verschillende wachtwoorden. Gewoon één wachtwoord dat je goed kunt onthouden, en dit overal gebruiken. Lekker makkelijk. En onveilig, helaas. Het nadeel aan wachtwoorden is dat zij nog wel eens gestolen worden. Ook al proberen bedrijven de boel zo goed mogelijk te beveiligen, een datalek komt regelmatig voor. Lekt jouw wachtwoord daarbij uit, dan is dat vervelend. Gebruik je deze op een enkele website, dan kun je problemen meestal wel voorkomen door je wachtwoord na een lek snel aan te passen. Gebruik je dit wachtwoord op tientallen of honderden sites, dan wordt dat een stuk lastiger, en stijgt de kans dat er vervelende dingen gebeuren met je accounts aanzienlijk.
Wist je dat het ook makkelijker kan?
Al je wachtwoorden onthouden, dat is bijna geen doen. Ze op een papiertje opschrijven is ook geen aanrader. Wat wel goed is, is ze opslaan in speciale, veilige apps. Deze kunnen je vaak ook suggesties doen voor goede wachtwoorden als je ergens een nieuw account aanmaakt, wel zo makkelijk.
Nog makkelijker wordt het als je passwordless kan werken. Dit is steeds meer in opkomst, zeker in zakelijke omgevingen, omdat bedrijven ook wel door hebben dat al die wachtwoorden het gemak voor de gebruiker niet echt verhogen. Er zijn verschillende mogelijkheden om dat te doen, denk bijvoorbeeld aan de Microsoft Authenticator die ook goed samenwerkt met Microsoft Azure. Hierbij is een wachtwoord niet meer nodig, maar kan de identiteit worden vastgesteld op basis van gezichtsherkenning of een vingerafdruk, bijvoorbeeld. Dat scheelt een hoop tijd en ergernis!