Kies je bedrijfs- of merknaam zorgvuldig

Knijff Merkenadviseurs

Het kiezen van een bedrijfsnaam of merknaam is een belangrijk aspect van het starten van een bedrijf. Je kunt er uren over dromen over hoe je je bedrijf wilt gaan noemen, je bedenkt allerlei namen aan de hand van je werkzaamheden, je naam of een combinatie van namen van jou en je partner. Of je hebt al heel lang een bedrijfsnaam in je hoofd voor als je “ooit” een eigen bedrijf zou starten. Toch is het verstandig om eerst wat checks uit te (laten) voeren voor je een logo en website bestelt. Het is namelijk belangrijk om ervoor te zorgen dat de gekozen naam juridisch en zakelijk haalbaar is. Dit houdt in dat de naam vrij is om te worden geregistreerd en gebruikt, en dat het gebruik ervan geen inbreuk maakt op de intellectuele eigendomsrechten van anderen. Bij het checken hiervan kun je wel wat hulp gebruiken. Schakel, bijvoorbeeld, Knijff Merkenadviseurs in. Zij weten precies welke wegen bewandeld moeten worden om jouw merk- of bedrijfsnaam te gaan voeren.

Bedrijfsnaam checken

Bij het kiezen van een bedrijfsnaam is het belangrijk om te controleren of deze naam beschikbaar is om te registreren als een bedrijfsnaam. Om te beginnen moet je de bedrijfsnaam checken bij de Kamer van Koophandel (KvK). Als er al een bedrijf is geregistreerd met dezelfde naam, kan jij deze naam niet meer gebruiken.

Maar dat is niet het enige waar je rekening mee moet houden. Het is ook belangrijk om te controleren of de bedrijfsnaam geen inbreuk maakt op de handelsnaamrechten van anderen. Dit houdt in dat je moet controleren of de naam niet te veel lijkt op de naam van een ander bedrijf, zodat er verwarring kan ontstaan bij het publiek. Het is ook belangrijk om te controleren of de naam geen inbreuk maakt op de merkrechten van anderen.

Het is ook belangrijk om te controleren of de gekozen bedrijfsnaam beschikbaar is als domeinnaam. Dit is belangrijk omdat je bedrijfsnaam vaak deel uitmaakt van je website-adres en e-mailadres. Als de domeinnaam al in gebruik is, kan dit problemen opleveren voor je bedrijf.

Merknaam checken

Wanneer je een merknaam kiest, moet je ook rekening houden met de beschikbaarheid van deze naam. Het is belangrijk om te controleren of de merknaam beschikbaar is voor registratie. De merknaam checken doe je bij het Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom (BBIE).

Voordat je een merknaam registreert, moet je ervoor zorgen dat deze niet te veel lijkt op de merknamen van anderen. Dit is belangrijk omdat je anders het risico loopt op juridische problemen. Als je een merknaam gebruikt die te veel lijkt op de merknaam van een ander bedrijf, kan dit leiden tot beschuldigingen van merkinbreuk en kan je worden gedwongen je merknaam te wijzigen of een schadevergoeding te betalen.

Aanbevolen Artikelen